29 December, 2010

Day 08: Short term goals for this month and why.

memandangkan tahun 2010 tinggal 2 hari je lg...so kira short term goals la nie...
nk kemas bilik kt opis yng dh beselerak tahap xtau nk ckp la...mcm2 de atas meja opis nie...nak kene kemas sume kertas2 yg x bergune..
berusaha la wahai diri untuk merealisaikan short term goal dlm mase 2 hari nie..huhuhu..

ade sape2 yang baik hati nak tolong kite kemas????
CAYOK!!!!

Day 07: A picture of someone/something that has a big impact on you.

Air Terjun Sekayu
State-->Terengganu
Location-->South of Kuala Berang
Coordinates and map-->N04° 57.85' E102° 56.71'
Water Source-->Small River
Waterfall Profile-->Vertical Falls & Cascades
Accessibility-->From carpark & river trekking




Huuuuh..tenang nye kepala otak aku tgk gamba nie walaupun xpenah pegi sini....Damai rase nye .... damai yang xdpt nk digambar sampai terpikir ade 1 lagu tue sesuai dgn perkataan DAMAI...



24 December, 2010

perlu ke ingat?

ape yg aku nk taip sbnrnye nie..haish...lupe lak..
.............................................tgh pkir sbnrnye nie..............................................


oh...rindu zaman kanak2 la...sonoknye time tue..lagi2 time sek ren..bes sgt..
xde pun nk pikir masalah..bile dewasa nie, byk plak masalh nk kene pkir... tp kan, dewasa kah aku?eemm soalan menarik nie...huhuhu...di mate org mungkin nmpk aku dewasa tp hakikatnya..x dewasa pun, masih rase mcm keanak-anakan lg..huhuhu...sbnrnye xnak ngaku jd dewasa pun..hehehe..nk sentiasa jd kanak2..xnak pkir masalah...boleh ke????????

23 December, 2010

Next song..please...huhuhu

Taylor Swift
"Speak Now"

MASA...

tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..
tik..tok..


bile berckp tentang MASA pasti mcm2 org akan bg alasan.. paling kerap dgr bile org ckp xckup masa(ayat nie slalu dgr bile time pekse...huhuhu)tp aku xnak cite pasal pekse...nk pasal cepatnye MASA berlalu hingga aku x tau pun ape yg aku buat sepanjang hampir 1 tahun ni....tuptup dh nak masuk tahun 2011..kejapnye MASA berlalu...tinggal 8 hari je lg tau...sgt cepat kan...tahun depan umo pun makin meningkat...haish...xperlu pikir sgt tentang umo...lantak la..yg penting aku happy jalani kehidupan aku..huhuhu...
 

16 December, 2010

huuuuhhh....

Lame gile x update...nak update lagu nie je untuk hari ni...
esok nk update lain plak, tu pun klu sempat n rajin...hehehe

02 December, 2010

Day 06: Favorite super hero and why?

Cabaran 06...
cabaran yg paling aku suke n agak teruja sket nak wat..hehehe

ini la favorite super hero aku...hensem x?hensem kan...
ohh..tom cruise, awk nmpkhensem di mate ku...hahaha..ayat xleh bla..nasib baik aku lom kawen lg...
nape aku suke dia...kenape erk...nk kene list ke????
1)hensem
2)hensem
3)hensem
hahahaha....sebab dia hensem je...xde sebab lain pun..
dia de laman web dia sendri.. klik la kt cini erk klu suke tgk kehenseman dia n photo2 dia nie..... TOM CRUISE

Day 05: A picture of somewhere you’ve been to.

Cabaran Ke 05..

ok, mula2 kene la letak gamba dulu kan...




gambar2 nie sume time aku n 2org member aku yg lain g bandung..aku mase sblm puase tahun nie...kat sane sempat la nk beli baju raye..hehehe.

.gambar yg 1st tu kat mane erk...lupe dah...alaa..lupe la..kt situ sejuk. ha!! aku ingat name tmpt nie Tangkuban perahu...best tempat nie..ade hinpunan pohon pinus dan hamparan kebun teh di sekitarnya..pas tu de byk batu2..best kt tmpt nie..

gambar kedua tu aku g shopping sekitar bandar bandung..dh xingat name shopping complex tue..huhu..

gambar ketiga lak...aku mkn mee bakso...kedai dia nie unik n cantik sbb terletak kt atas bukit...sgt menarik

Day 04: A habit that you wish you didn’t have.

Dah 6 hari x berbloging...huhuhu...
hari ni nk smbung blk cabaran 30 hari berblogging yang dh kantoi...
cabran ke 4....

klu ikutkan byk jugak la...tapi xkan nak cite sume kot... aku cite 1 je... habit aku nie kadang2 ( bukan kadang2 je, slalu gak la aku buat) suke tangguh kerja...hahaha..slalu aku akan buat bile aku x suke nk wat keje tue...xpun terpakse buat...hehehehe..nmpak sgt aku nie mls kan....haih.....

 *tgh berusaha nak buang habit nie...tp cam xboleh je..

25 November, 2010

Day 03: A picture of you and your friends.

Cabaran 03

Gambar kat atas tue adalah gamba time membe aku kawen.aku pakai tudung kuning..ini member aku mase sek menengah kat KKB..bile tgk gambar nie, teringat mase kiteorg sek dulu..dulu kiteorg nie boleh dikate kan hampir sume kenal kitorang sbb slalu sgt buat nakal..dan yg paling aku xleh lupe bile hari kene panggil ngan 1 cikgu nie sbb kesalahan disiplin kerana panjat pagar(maksudnye fly keluar la)..huhuhu..tp peristiwa nie la paling kiteorg ingat...memang xleh lupe...huhuhuu...

gamba nie plak zaman diploma..mase nie kiteorg di pakse untuk masuk 1 pertandingan koir.. x menang pun.tp mase nie happy je sume org..sgt bes la...

gamba nie plak di ambil mase sorang budak opis nk pindah..sblm tue kieorg de buat jamuan perpisahan..mkn pe erk mase nie..x ingat la..hehehe...name dia elly..skrg keje kat petronas company.diorng nie sume baik2..sonok keje ngan diorg...

~tamat untuk cabaran 03~

22 November, 2010

Day 02: The meaning behind your Blog name.

Cabaran hari 02 yang dah kantoi..aku nak tukar kepada Cabaran entry 02

aku pun xtau sbnarnye disebalik nama blog aku nie...yang aku tahu, aku suke dgn nama tue..kemungkinan besar aku suke sbb aku nie peminat chocolate atau pun senang cite hantu chocolate la..hikhik...suke sgt mkn chocolate..ade 1 hari tu aku terlalu byk sgt mkn chocolate sampai aku sakit tekak...huhuhu..lagi 1 sebab aku suke nama blog aku nie adelah berpunca dari klip video
GIRLS` GENERATION : Chocolate Love...
ini lah dia penangan lagu korea...huhuhu...

Kantoi sudah...

30 hari berbloging yg kantoi...
nampaknye aku kene tukar tajuk 30 hari berbloging kepada tajuk 30 entry tentang saya...
hahahahahaha....
memang xsempat nak berbloging di hujung minggu...byk sgt halangan nye..huhuhu.kenduri kawen la, jalan2 la, teman mak la..mcm2 la..hujung minggu yg penuh dgn aktiviti....huh...

19 November, 2010

Day 01: A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.

Cabaran 01 bermula hari ini...

ok. seperti ape yg ade minda aku.. cabaran 01 ni sememang bertujuan untuk mengexposekan diri aku. ahaks. nevermind, aku suke n lantak la pe org nk kate. ;p
memula...kena bubuh gambar terkini. awal2 lg aku dh bubuh kt atas tue.. itu memang aku pada hari ini. pukul 12 lebih tadi aku amik gambar ni. fresh from oven katenye. kena buat gaya gitu yang tuan-tuan puan-puan sekalian. sebabnya..aku sememangnye comel..klu dulu aku terlalu la kurus tp skrg dh agak berisi sket, sedap sket mate memandang n skrg nie dh bertambah comel klu nk dibandingkan dulu..oh please....ini betul2 puji diri sendri @ lebih kurang angkat bakul sendri..huhuu...

seterusnya,cabaran yg perlu aku buat adalah 15 fakta menarik tentang diri sendiri. sekali lagi...memang mengagumkan la tugasan ni. ihiks..mane x nye 15 tue, byk tau...

1. ok. tetiba aku rasa kelu n xtau nak tulis pe pasal diri aku nie @ fakta yang up kan diri sendiri. (see..terserlah bhw aku nie seorang yang pemalu)

2. part mkn nie, nk kate aku nie memilih sgt, xjugak...aku mkn je tp ade yg aku tak makan cam kerdas, jering, ikan sungai, ikan air tawar, cencaluk, ikan keli, itik, arnab, buntut ayam, organ dalaman lembu n seumpama cam lenbu dan beberapa senarai lain aku sendri pun x ingat sgt..hehehe..

3. aku belum kawen lagi. part kawen nie, aku xtau la bile nak jd isteri org sebab calon pun lom ade lg.huhuhu..(leh caye ke statement nie?) ..myb 2/3 tahun lg kot..(confident je 2/3 tahun lg)

4. aku ada 2 adik lelaki dan 1 adik perempuan. aku anak sulung, yg n0.2 lelaki (dh keje), no.3 perempuan (masih blaja kt UKM, dh betunang pn n tahun depan kawen la), last no.4 lelaki(masih blaja tingkatan 6 bwh).see..sangat balance kan, siap seling seli lg..(nk tau petua kene la tanye my parent..huhuhu)

5. aku nie nak kate darah kacukan pun  x gak..just  jawa (on my dad) + minangkabau (on my mom). kamus jawa n minangkabau aku xla marvelous sgt. yang aku tau pun basic je..klu g umah makcik2 n pakcik2 aku, bile ditanye aku senyum je, sbb xphm sgt ape yg diorang tanye..hehehe...

6. Yang ini memang fakta yg betul,huhu..dulu berat badan aku mase blaja kt perak adalah 38kg...kurus kan dan x pernah mencecah 40 kg pun, paling byk naik pun 39kg je..tue pun klu musim cuti semester or musim raye..tapi sejak blaja kt shah alam berat bdn aku semakin naik, agak mendadak gak, dlm 44.3kg..dasyat gile naik..mase nie aku asyik mkn lewat mlm n hari2 minum susu..skrg nie dh masuk keje pun, nafsu mkn melampau2..berat badan aku xpenah turun ke 40kg sejak itu...harapan aku klu leh nak turun kan berat badan ke 42kg...tapi boleh ke??? (haish..lepas nie leh wat entry cabaran menurunkan berat badan..hehe)

7. eh, aku nak sambung balik pasal makanan? klu kt kedai mkn, aku suka mkn mee goreng mamak, char kue tiaw, nasi paprik n nasi ayam kunyit(paling favorite)+telur dadar.terliur lak rasenye...(kolestrol byk tue, camner nk turunkan berat badan nie, haish..).klu minum lak aku suke minum carrot susu, klu dh xtau nk minum pe sgt, aku order teh o ais xpun teh o ais limau je, xpun air kosong je(da de ciri2 leh turunkan berat bdn)..hehehehe..

8. aku study Sains komputer mase diploma, degree pun same..ikutkan mase degree nk amek lain tp alih2 aku pilih sains komputer gak...huhuhu...skrg nie keje kt pun berkaitan ngan komputer...terase bosan lak ngan hidup nie...buat perkara same je..maksud aku asyik2 development sistem je.. ihiks.

9. aku nie peminat haiwan berbulu, nk tau aku haiwan belaan aku pe..hehehe... kucing la..awal tahun hari tu boss aku ade bg aku kucing..aku amek pun sebab kucing jantan belaan aku tue dh menghilangkan diri entah kemana..puas aku cari tp tetap x jumpe gak..sedih sekejap..tp terhibur bile dpt kucing baru..name dia brown sebab warnanye coklat belang2..comel sgt..minggu lepas dia dh berak, de 5 ekor..byk giler..tp sekor mati tinggal la 4 ekor..

10. aku tak brape suka ngan keje aku skrg nie..xtau la nape..mungkin sebab aku dh bosan ngan benda yg berulang2. ha! lg 1, keje aku nie xtetap, mungkin slah 1 sebab aku xsuke ngan keje aku..hehehe..xleh terima langsung alasan aku nie...actually klu ikutkan sume org xsuke keje..klu boleh nak bersenang lenang je..hehehe..hampeh punye staff,malang dpt staff cam nie..hehehe..

11. aku ni adalah agak senang nak demam. cite part demam nie, aku teringat mase form5 kene demam teruk, time nk oral BM..sepatutnye aku adalah org yg terkene pd hari pertam tp disebabkan demam teruk name aku di letak ke hari lain slp aku sihat...aku kene oral hari ke 3. time tue pun xbrape sihat..mase nk spm pun same..aku xbrape sihat..asal mlm je aku demam..mungkin sbb takut nk amek pekse kot.hehehe..

12. weh...apa lagi nak tulis ni... hmmm...idea datangla...ha! cite pasal saiz kasut bole tak? err, ok..aku pakai kasut saiz 5. kadang2 saiz 6.aku beli je kasut yg aku rase sesuai ngan aku..kt mane2 pun boleh.asalkan selesa...huhu..

13. cecita aku adalah nk jadi kaya @ dapatkan duit yg banyak...materialistik kan...tp cam mane nk dptkan duit yg byk...mungkin leh wat business kot..hehehe..business pe erk,nnt la aku pikir kan..

14. oh...satu lagi fakta menarik. aku adalah part-time guru tuisyen.aku start keje sblm aku dpt keje kontrak yg sekarang nie....mengajar matematik tuk budak sek rendah n menengah..cam xcaye je..aku leh mengajar..yang paling best kan bile de student aku yg dpt A dlm matematik, rase cam berbaloi gile ngan ape yg aku ajar kat diaorg walaupun benda tue kecik je nilai nye......

15. Akhirnye sampai gak no.15 nie..percaya atau tidak...umur aku adalah 26 tahun. OMG! giler ah...lagi 4 tahun aku nak 30-an. tapi kan...aku masih lg tak pelik kenapa org kata org pompuan sensitip tentang umur? pada aku biasa je. org tanya...aku jawab je aku 26. ape ade hal. it's just about a number, kan??huhu...

hoooreeeyy!!!! siap sudah tugasan 01. hahahaha...giler ah. esok korang kena layan lagi tugasan 02 aku. again...aku akan mengekspresikan diri sekali lagi. kalau rasa tak nak muntah darah layan edisi up diri sendiri ni, takyah la teruskan pembacaan korang ye. daa~

p/s: thanks for sape2 yg bace blog aku nie...hehehe..

Boleh Ke????

"30 hari berbloging"
Boleh ke aku buat cabaran nie...huhuhu...try je la..faham x ngan '30 hari berbloging'...
aku pun kurang la faham sgt maksudnye sebab persoalannye... tiap2 hari kene post entry ke? @ xkisah sgt, yg penting de 30 post entry...haish....confius...hentam jela..

siap de list cabaran yang perlu aku ikut..hahaha..
tapi dlm english sebab aku copy je dr blog org..huhuhu...mls nak listkan sendri, gune je ape yg dh ade.itu lebih menjimatkan mase..betul x?..huhuhu

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.
Day 02- The meaning behind your Blog name.
Day 03- A picture of you and your friends.
Day 04- A habit that you wish you didn’t have.
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to.
Day 06- Favorite super hero and why?
Day 07- A picture of someone/something that has a big impact on you.
Day 08- Short term goals for this month and why.
Day 09- Something you’re proud of in the past few days.
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.
Day 11- Another picture of you and your friends.
Day 12- How you found out about Blog and why you made one.
Day 13- A letter to someone who has hurt you recently.
Day 14- A picture of you and your family.
Day 15A picture of your lovely pets.
Day 16- Another picture of yourself.
Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why?
Day 18- Plans/dreams/goals you have.
Day 19- Nicknames you have; why do you have them?
Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.
Day 21- A picture of something that makes you happy.
Day 22- What makes you different from everyone else?
Day 23- Something you crave for a lot.
Day 24- A letter to your parents.
Day 25- What I would find in your bag?
Day 26- What you think about your friends?
Day 27- Why are you doing this 30 day challenge?
Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29- In this past month, what have you learned.
Day 30- Who are you?

*Bile nak start erk??????eeemmm...start hari nie la.

18 November, 2010

saya windu awak.....

....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....

Wwwwwwwwwwwwwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnddddddddddddddddddduuuuuuuuuuuuunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeee
kat awak....

15 November, 2010

contest lagi..

sticky notes!

Contest by nurulzcollectio

Tahu contest ni dari http://tiefazatie.blogspot.com/
Jom Join..hadiah pun menarik, leh dpt RM 50 tau..
ape lg join la..n jgn lupe state ~Choc Love~ as ur refferal tau..(jgn lupe)hehehe...

Syarat yg perlu korang ikut : sila scroll ke bwh erk..

1) LIKE facebook kami…di mana??? (di bahagian atas kanan blog nurulzcollection) atau layari facebook kami dengan klik logo di bawah ni
2) Nyatakan dari mana korang tahu mengenai contest ini …contoh: Saya tahu contest ni dari http://www.dilahdilot.com/nurulzcollection/
3) Tinggalkan komen berserta url dan nama facebook korang di komen ini..Ini untuk memudahkan kami mengesan jejak langkah peserta contest ini.
4) Copy, paste semua content dlm ‘contest like..like’ dan sebarkan contest ini ke rakan-rakan bloggers korang yang lain. seramai yang mungkin tau. sebabnya… ada hadiah yang menanti untuk peserta yang namanya paling banyak disenaraikan sebagai referral..

Pemenang??
Pemenangnya pula akan diumumkan seminggu selepas tarikh contest ini tamat.

TARIKH TAMAT??
Contest bermula pada hari ini…14 November 2010
Contest berakhir pada …15 Disember 2010

Chocolate Giveaway...


Jom join Chocolate giveaway by dnialicious!
Hadiah nye leh dapat choclate tau

 
1st prize
CHOCOLATE in box of 24pcs(Worth RM30+postage RM10 = RM40)!!

2nd prize
CHOCOLATE in box of 12pcs(Worth RM15+postage RM 10 = RM 25)!!

3rd prize
CHOCOLATE in box of 9pcs(Worth RM10+postage RM 10 = RM 20)!!

Yg paling best, korang boleh tulis ape yg korang nak atas choclate tu. mana tau boleh bg kat somebody special.

Yang lagi menarik!!
Every contestant akan dpt 10% discount untuk 1 kali pembelian mana2 choc dari dnialicious (kecuali yg sudah ada discount atau dalam promotion)..
So everybody is the winner! ^_^
[ 3 lucky winner, 1st prize untuk entry yg paling menarik!! ]

 Untuk maklumat lebih lanjut lagi tentang contest nie, terutama tentang syarat-syarat di kena leh lawat kt blog post nie.
Manakala pada sesiapa yang buat tempahan untuk wedding n engagement pun leh gak so korang oleh la ke blog dia nie erk..




12 November, 2010

Masa untuk CONTEST..

Sticky mode until 20 November 2010
Sila lah Scroll ke bawah erk...

Contest ni courtesy by walkmethere.blogspot.com
So sape2 nk join sila la melawat ke blog ini. Jom join..!!!!

Dalam byk2 post kt dlm blog ni de 1 yg berkenan dihati..tajuk post dia recently, i made


Sebab ape saya suke post yang ini sebabnye beg-beg yg dibuat sgt cantik..
cantik kan...so sape2 nak order sile la ke entry post nie tau...

Tanda-Tanda Sakit - This is Good..!!

Smlm de terbace risalah pasal tanda-tanda sakit..xtau betul ke x tp just nk kongsi ilmu kesihatan je.lagi pun baik untuk pengetahuan kesihatan kite...sile la skroll sampai bwh erk klu nk tau keadaan kesihatan sendiri ......(kalau nak tahu kesahihannye kene la berjumpe doktor)

1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati)
 i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam prosespembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.
v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

11 November, 2010

xcident...

Takut plak rase nk bwk kete bile tgk xcident td...more than 4 car yg xcident...yg 1 lg tu agak ngeri smpai tiang lampu ranap dia buatnye.teruk gak kete tu..n yg selebihnye tu xcident sebelah kiri n kanan aku mase nk g oips td..teruk gak la. tp aku xperasan sgt mangsa2 yg xcident..harap2 sume nye ok tp kete yg langgar tiang lampu tu aku xtau g mane..dh anta hospital kot.yg aku plak terus bwk kete pelahan..hahaha..takut punye pasal beb...hehehe..

10 November, 2010

Akhirnye...

Ingat lagi x dgn posts sblm nie,klu x ingat sile la ke link ini .
ade 3 choice aku nk tp akhir nye setelah membuat keputusan yg agak mendadak jugak, aku tak pilih ape yg ade dlm list tu pun.aku pilih yg lain..nak tau ke ape dia..

02 November, 2010

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

Nak tgk cite nie.....

'Chocolate Caramelize'

Sedapnye....terliur tgk caremel nie..hahaha..mentang2 la gamba tu de lapisan coklat n jugak disebabkan membe nye post de resepi caremel nie...terus rase cam nk try buat lak..nak tau resepinye sile la ke blog dia nie... here  "Selamat mencube erk"

*utk iza..jgn mare erk aku curik ko nye gamba caremel yg nmpak sedap lg menggiurkan nie..huhuhu...

Kelakar sungguh direct translation org indon nie...

Tergelak kejap bile baca direct translation orang Indonesia nie. Hehehe...Mesti tak sempat nak check kamus nie. Takper-takper. Berusaha lagi lepas nie erk.. ~~ Caiyok,caiyok!!!

25 October, 2010

The Choice

Nak cari buku nie la...cam bes utk di bace...

22 October, 2010

oh......

"yang mane 1 idaman kalbu" 
susahnye nak pilih...confius...help...

20 October, 2010

"20102010" & "Driver senget"

  • "20102010" Tarikh yg cantik....
    • Best ke??? rase cam biase2 je...de pe yg menarik pun...huhuhu..
  • "Driver yg senget"

18 October, 2010

Sabtu & Ahad....

Sabtu - 16102010
* Buat 1st timenye aku bwk Myvi ke KL...slalunye g ngan adik lelaki aku..kali nie aku yg
  drive..hahaha.cam xcaye je..sib baik x jem kt KL tue..

15 October, 2010

Dammm it..................

Dammm it..................
arrrghhh..pg td punye hal...
nape la buta sgt...

07 September, 2010

Untuk Bakal-Bakal Ibu...sila lah bace..

Mengapa mereka melahirkan generasi yang bijak2 (hasil kajian keatas rakyat Yahudi)

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi. (Addition:-Bacaan Quran sekiranya di amalkan dengan pembacaan yang bertertib/tartil especially bacaan muraatal merupakan suatu senaman untuk otak dan hati serta meresap kedalam roh anak yang dikandung, dan Quran juga merupakan suatu jigsaw puzzle yang besar, yang sebenarnya merupakan latihan untuk anak2 membaca cepat/speed reading dengan beberapa ayat2nya yang berulang2 dan juga beberapa ayat2nya yang hampir sama diantara suatu surah dengan yang lain.--perlukan kajian saintifik dengan lebih lanjut!)

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California , ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia , jika anda ke Jakarta , dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


25 August, 2010

Best Lak lagu nie....




10 August, 2010

Selamat Berpuase...



06 August, 2010

1997-2010....

1997-2010....
eeeemmmmm....brape tahun erk...
ade la dlm 13 tahun xjumpe....
semlm detik bersejarah aku jumpe semula kwn lame aku mase kecik...
actually xjumpe lg...just chating je..
bertemu semula di Facebook...
i luv Facebook..disebabkan FB la, aku jumpe dia blk...
memang xsangka leh bertemu kembali...
seharian aku chat ngan dia....
dia dh lain sgt....rase cam dh x kenal lak...
dulu dia slalu sakat aku dlm kelas...
aku pun slalu gak sakat dia dalam kelas sbb dia nie dulu sopan sgt...
cute pun ye gak...tp skrg dia dh xcute pun...huhuhu...
best la klu ingatkan mase sek ren dulu.....

**note:aku nk sgt jumpe ngan membe aku yg sorang lg nie...dia lg lame aku xjumpe...

05 August, 2010

So hot....




Xde tajuk yang spesifik la...

minggu nie, minggu yg meletihkan...
2 hari aku berbengkel di nilai...
balik opis de cyberdrill pulak...
tp time cyberdrill tu, klu ikutkan xla penat pun...
cume badan je letih lepas berbengkel 2hari sebelum tue.....
tamat kt sini jela cite smlm...aku nk cite yg aku letih je...
--------------------------------------------------------------------------------
Meluat..patut ke aku letak perkataan tue...
rase cam over sgt lak perkataan tue...
tp lantak la...huhuhu...perasaan aku, bukan perasaan org lain pun...huhuhu
Aku tau aku nie sape...(sedihnye)
bile fikir balik pasal nie.... perlu ke aku nak fikir sgt sampai nak
pening2kan kepala otak sendiri....
lebih baik aku wat hal aku sendri...xyah nak kisahakan hal org lain...
be matured la....(ditujukan untuk diri sendiri)hehehe...
nape aku nie beremosi sgt....sudah2 la tue(ditujukan untuk diri sendiri gak)
pape pun memandang  bulan ramadhan hampir menjelma....
x sabar nye nak menempuh bula ramadhan...
bulan yang sepatut nye kite gembira dgn kedatangan.....


30 July, 2010

1.59 am

Pagi yang tak nyenyak sbb diganggu oleh mahluk ALLAh...
mmg mengganggu waktu tidur ku.... AAArrrrggghhhh...
Xsuke la ngan mahluk ALLAh tue...geli....
disebabkan mahluk ALLAh nie la, aku xleh nak tido....
geram nye....
Akibatnye pg td bangun lambat...
bwk kete pun laju semacam je...
nasib baik xbyk sgt kete....  uuuuuuuuuuuhhhhhhhhhh...
sampai pun cam biase....
hehehe...

** note: Lipas adalah mahluk ALLAH

Sampai je kat opis, telah terhidang Laksa Sarawak...
eeemmm...hidangan yang menyelerakan...
sedap wei.... 1st time aku rase...
memang sedap... siap tambah lagi tue...
mcm mane nak kuruskan perut nie...
mkn pun bertambah2.... aaaahhhh lantak la...
kenyang dh pun...hehehe...

Template by:

Free Blog Templates