25 November, 2010

Day 03: A picture of you and your friends.

Cabaran 03

Gambar kat atas tue adalah gamba time membe aku kawen.aku pakai tudung kuning..ini member aku mase sek menengah kat KKB..bile tgk gambar nie, teringat mase kiteorg sek dulu..dulu kiteorg nie boleh dikate kan hampir sume kenal kitorang sbb slalu sgt buat nakal..dan yg paling aku xleh lupe bile hari kene panggil ngan 1 cikgu nie sbb kesalahan disiplin kerana panjat pagar(maksudnye fly keluar la)..huhuhu..tp peristiwa nie la paling kiteorg ingat...memang xleh lupe...huhuhuu...

gamba nie plak zaman diploma..mase nie kiteorg di pakse untuk masuk 1 pertandingan koir.. x menang pun.tp mase nie happy je sume org..sgt bes la...

gamba nie plak di ambil mase sorang budak opis nk pindah..sblm tue kieorg de buat jamuan perpisahan..mkn pe erk mase nie..x ingat la..hehehe...name dia elly..skrg keje kat petronas company.diorng nie sume baik2..sonok keje ngan diorg...

~tamat untuk cabaran 03~

22 November, 2010

Day 02: The meaning behind your Blog name.

Cabaran hari 02 yang dah kantoi..aku nak tukar kepada Cabaran entry 02

aku pun xtau sbnarnye disebalik nama blog aku nie...yang aku tahu, aku suke dgn nama tue..kemungkinan besar aku suke sbb aku nie peminat chocolate atau pun senang cite hantu chocolate la..hikhik...suke sgt mkn chocolate..ade 1 hari tu aku terlalu byk sgt mkn chocolate sampai aku sakit tekak...huhuhu..lagi 1 sebab aku suke nama blog aku nie adelah berpunca dari klip video
GIRLS` GENERATION : Chocolate Love...
ini lah dia penangan lagu korea...huhuhu...

Kantoi sudah...

30 hari berbloging yg kantoi...
nampaknye aku kene tukar tajuk 30 hari berbloging kepada tajuk 30 entry tentang saya...
hahahahahaha....
memang xsempat nak berbloging di hujung minggu...byk sgt halangan nye..huhuhu.kenduri kawen la, jalan2 la, teman mak la..mcm2 la..hujung minggu yg penuh dgn aktiviti....huh...

19 November, 2010

Day 01: A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.

Cabaran 01 bermula hari ini...

ok. seperti ape yg ade minda aku.. cabaran 01 ni sememang bertujuan untuk mengexposekan diri aku. ahaks. nevermind, aku suke n lantak la pe org nk kate. ;p
memula...kena bubuh gambar terkini. awal2 lg aku dh bubuh kt atas tue.. itu memang aku pada hari ini. pukul 12 lebih tadi aku amik gambar ni. fresh from oven katenye. kena buat gaya gitu yang tuan-tuan puan-puan sekalian. sebabnya..aku sememangnye comel..klu dulu aku terlalu la kurus tp skrg dh agak berisi sket, sedap sket mate memandang n skrg nie dh bertambah comel klu nk dibandingkan dulu..oh please....ini betul2 puji diri sendri @ lebih kurang angkat bakul sendri..huhuu...

seterusnya,cabaran yg perlu aku buat adalah 15 fakta menarik tentang diri sendiri. sekali lagi...memang mengagumkan la tugasan ni. ihiks..mane x nye 15 tue, byk tau...

1. ok. tetiba aku rasa kelu n xtau nak tulis pe pasal diri aku nie @ fakta yang up kan diri sendiri. (see..terserlah bhw aku nie seorang yang pemalu)

2. part mkn nie, nk kate aku nie memilih sgt, xjugak...aku mkn je tp ade yg aku tak makan cam kerdas, jering, ikan sungai, ikan air tawar, cencaluk, ikan keli, itik, arnab, buntut ayam, organ dalaman lembu n seumpama cam lenbu dan beberapa senarai lain aku sendri pun x ingat sgt..hehehe..

3. aku belum kawen lagi. part kawen nie, aku xtau la bile nak jd isteri org sebab calon pun lom ade lg.huhuhu..(leh caye ke statement nie?) ..myb 2/3 tahun lg kot..(confident je 2/3 tahun lg)

4. aku ada 2 adik lelaki dan 1 adik perempuan. aku anak sulung, yg n0.2 lelaki (dh keje), no.3 perempuan (masih blaja kt UKM, dh betunang pn n tahun depan kawen la), last no.4 lelaki(masih blaja tingkatan 6 bwh).see..sangat balance kan, siap seling seli lg..(nk tau petua kene la tanye my parent..huhuhu)

5. aku nie nak kate darah kacukan pun  x gak..just  jawa (on my dad) + minangkabau (on my mom). kamus jawa n minangkabau aku xla marvelous sgt. yang aku tau pun basic je..klu g umah makcik2 n pakcik2 aku, bile ditanye aku senyum je, sbb xphm sgt ape yg diorang tanye..hehehe...

6. Yang ini memang fakta yg betul,huhu..dulu berat badan aku mase blaja kt perak adalah 38kg...kurus kan dan x pernah mencecah 40 kg pun, paling byk naik pun 39kg je..tue pun klu musim cuti semester or musim raye..tapi sejak blaja kt shah alam berat bdn aku semakin naik, agak mendadak gak, dlm 44.3kg..dasyat gile naik..mase nie aku asyik mkn lewat mlm n hari2 minum susu..skrg nie dh masuk keje pun, nafsu mkn melampau2..berat badan aku xpenah turun ke 40kg sejak itu...harapan aku klu leh nak turun kan berat badan ke 42kg...tapi boleh ke??? (haish..lepas nie leh wat entry cabaran menurunkan berat badan..hehe)

7. eh, aku nak sambung balik pasal makanan? klu kt kedai mkn, aku suka mkn mee goreng mamak, char kue tiaw, nasi paprik n nasi ayam kunyit(paling favorite)+telur dadar.terliur lak rasenye...(kolestrol byk tue, camner nk turunkan berat badan nie, haish..).klu minum lak aku suke minum carrot susu, klu dh xtau nk minum pe sgt, aku order teh o ais xpun teh o ais limau je, xpun air kosong je(da de ciri2 leh turunkan berat bdn)..hehehehe..

8. aku study Sains komputer mase diploma, degree pun same..ikutkan mase degree nk amek lain tp alih2 aku pilih sains komputer gak...huhuhu...skrg nie keje kt pun berkaitan ngan komputer...terase bosan lak ngan hidup nie...buat perkara same je..maksud aku asyik2 development sistem je.. ihiks.

9. aku nie peminat haiwan berbulu, nk tau aku haiwan belaan aku pe..hehehe... kucing la..awal tahun hari tu boss aku ade bg aku kucing..aku amek pun sebab kucing jantan belaan aku tue dh menghilangkan diri entah kemana..puas aku cari tp tetap x jumpe gak..sedih sekejap..tp terhibur bile dpt kucing baru..name dia brown sebab warnanye coklat belang2..comel sgt..minggu lepas dia dh berak, de 5 ekor..byk giler..tp sekor mati tinggal la 4 ekor..

10. aku tak brape suka ngan keje aku skrg nie..xtau la nape..mungkin sebab aku dh bosan ngan benda yg berulang2. ha! lg 1, keje aku nie xtetap, mungkin slah 1 sebab aku xsuke ngan keje aku..hehehe..xleh terima langsung alasan aku nie...actually klu ikutkan sume org xsuke keje..klu boleh nak bersenang lenang je..hehehe..hampeh punye staff,malang dpt staff cam nie..hehehe..

11. aku ni adalah agak senang nak demam. cite part demam nie, aku teringat mase form5 kene demam teruk, time nk oral BM..sepatutnye aku adalah org yg terkene pd hari pertam tp disebabkan demam teruk name aku di letak ke hari lain slp aku sihat...aku kene oral hari ke 3. time tue pun xbrape sihat..mase nk spm pun same..aku xbrape sihat..asal mlm je aku demam..mungkin sbb takut nk amek pekse kot.hehehe..

12. weh...apa lagi nak tulis ni... hmmm...idea datangla...ha! cite pasal saiz kasut bole tak? err, ok..aku pakai kasut saiz 5. kadang2 saiz 6.aku beli je kasut yg aku rase sesuai ngan aku..kt mane2 pun boleh.asalkan selesa...huhu..

13. cecita aku adalah nk jadi kaya @ dapatkan duit yg banyak...materialistik kan...tp cam mane nk dptkan duit yg byk...mungkin leh wat business kot..hehehe..business pe erk,nnt la aku pikir kan..

14. oh...satu lagi fakta menarik. aku adalah part-time guru tuisyen.aku start keje sblm aku dpt keje kontrak yg sekarang nie....mengajar matematik tuk budak sek rendah n menengah..cam xcaye je..aku leh mengajar..yang paling best kan bile de student aku yg dpt A dlm matematik, rase cam berbaloi gile ngan ape yg aku ajar kat diaorg walaupun benda tue kecik je nilai nye......

15. Akhirnye sampai gak no.15 nie..percaya atau tidak...umur aku adalah 26 tahun. OMG! giler ah...lagi 4 tahun aku nak 30-an. tapi kan...aku masih lg tak pelik kenapa org kata org pompuan sensitip tentang umur? pada aku biasa je. org tanya...aku jawab je aku 26. ape ade hal. it's just about a number, kan??huhu...

hoooreeeyy!!!! siap sudah tugasan 01. hahahaha...giler ah. esok korang kena layan lagi tugasan 02 aku. again...aku akan mengekspresikan diri sekali lagi. kalau rasa tak nak muntah darah layan edisi up diri sendiri ni, takyah la teruskan pembacaan korang ye. daa~

p/s: thanks for sape2 yg bace blog aku nie...hehehe..

Boleh Ke????

"30 hari berbloging"
Boleh ke aku buat cabaran nie...huhuhu...try je la..faham x ngan '30 hari berbloging'...
aku pun kurang la faham sgt maksudnye sebab persoalannye... tiap2 hari kene post entry ke? @ xkisah sgt, yg penting de 30 post entry...haish....confius...hentam jela..

siap de list cabaran yang perlu aku ikut..hahaha..
tapi dlm english sebab aku copy je dr blog org..huhuhu...mls nak listkan sendri, gune je ape yg dh ade.itu lebih menjimatkan mase..betul x?..huhuhu

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.
Day 02- The meaning behind your Blog name.
Day 03- A picture of you and your friends.
Day 04- A habit that you wish you didn’t have.
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to.
Day 06- Favorite super hero and why?
Day 07- A picture of someone/something that has a big impact on you.
Day 08- Short term goals for this month and why.
Day 09- Something you’re proud of in the past few days.
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.
Day 11- Another picture of you and your friends.
Day 12- How you found out about Blog and why you made one.
Day 13- A letter to someone who has hurt you recently.
Day 14- A picture of you and your family.
Day 15A picture of your lovely pets.
Day 16- Another picture of yourself.
Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why?
Day 18- Plans/dreams/goals you have.
Day 19- Nicknames you have; why do you have them?
Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.
Day 21- A picture of something that makes you happy.
Day 22- What makes you different from everyone else?
Day 23- Something you crave for a lot.
Day 24- A letter to your parents.
Day 25- What I would find in your bag?
Day 26- What you think about your friends?
Day 27- Why are you doing this 30 day challenge?
Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29- In this past month, what have you learned.
Day 30- Who are you?

*Bile nak start erk??????eeemmm...start hari nie la.

18 November, 2010

saya windu awak.....

....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....
....

Wwwwwwwwwwwwwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnddddddddddddddddddduuuuuuuuuuuuunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeee
kat awak....

15 November, 2010

contest lagi..

sticky notes!

Contest by nurulzcollectio

Tahu contest ni dari http://tiefazatie.blogspot.com/
Jom Join..hadiah pun menarik, leh dpt RM 50 tau..
ape lg join la..n jgn lupe state ~Choc Love~ as ur refferal tau..(jgn lupe)hehehe...

Syarat yg perlu korang ikut : sila scroll ke bwh erk..

1) LIKE facebook kami…di mana??? (di bahagian atas kanan blog nurulzcollection) atau layari facebook kami dengan klik logo di bawah ni
2) Nyatakan dari mana korang tahu mengenai contest ini …contoh: Saya tahu contest ni dari http://www.dilahdilot.com/nurulzcollection/
3) Tinggalkan komen berserta url dan nama facebook korang di komen ini..Ini untuk memudahkan kami mengesan jejak langkah peserta contest ini.
4) Copy, paste semua content dlm ‘contest like..like’ dan sebarkan contest ini ke rakan-rakan bloggers korang yang lain. seramai yang mungkin tau. sebabnya… ada hadiah yang menanti untuk peserta yang namanya paling banyak disenaraikan sebagai referral..

Pemenang??
Pemenangnya pula akan diumumkan seminggu selepas tarikh contest ini tamat.

TARIKH TAMAT??
Contest bermula pada hari ini…14 November 2010
Contest berakhir pada …15 Disember 2010

Chocolate Giveaway...


Jom join Chocolate giveaway by dnialicious!
Hadiah nye leh dapat choclate tau

 
1st prize
CHOCOLATE in box of 24pcs(Worth RM30+postage RM10 = RM40)!!

2nd prize
CHOCOLATE in box of 12pcs(Worth RM15+postage RM 10 = RM 25)!!

3rd prize
CHOCOLATE in box of 9pcs(Worth RM10+postage RM 10 = RM 20)!!

Yg paling best, korang boleh tulis ape yg korang nak atas choclate tu. mana tau boleh bg kat somebody special.

Yang lagi menarik!!
Every contestant akan dpt 10% discount untuk 1 kali pembelian mana2 choc dari dnialicious (kecuali yg sudah ada discount atau dalam promotion)..
So everybody is the winner! ^_^
[ 3 lucky winner, 1st prize untuk entry yg paling menarik!! ]

 Untuk maklumat lebih lanjut lagi tentang contest nie, terutama tentang syarat-syarat di kena leh lawat kt blog post nie.
Manakala pada sesiapa yang buat tempahan untuk wedding n engagement pun leh gak so korang oleh la ke blog dia nie erk..




12 November, 2010

Masa untuk CONTEST..

Sticky mode until 20 November 2010
Sila lah Scroll ke bawah erk...

Contest ni courtesy by walkmethere.blogspot.com
So sape2 nk join sila la melawat ke blog ini. Jom join..!!!!

Dalam byk2 post kt dlm blog ni de 1 yg berkenan dihati..tajuk post dia recently, i made


Sebab ape saya suke post yang ini sebabnye beg-beg yg dibuat sgt cantik..
cantik kan...so sape2 nak order sile la ke entry post nie tau...

Tanda-Tanda Sakit - This is Good..!!

Smlm de terbace risalah pasal tanda-tanda sakit..xtau betul ke x tp just nk kongsi ilmu kesihatan je.lagi pun baik untuk pengetahuan kesihatan kite...sile la skroll sampai bwh erk klu nk tau keadaan kesihatan sendiri ......(kalau nak tahu kesahihannye kene la berjumpe doktor)

1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati)
 i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam prosespembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.
v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

11 November, 2010

xcident...

Takut plak rase nk bwk kete bile tgk xcident td...more than 4 car yg xcident...yg 1 lg tu agak ngeri smpai tiang lampu ranap dia buatnye.teruk gak kete tu..n yg selebihnye tu xcident sebelah kiri n kanan aku mase nk g oips td..teruk gak la. tp aku xperasan sgt mangsa2 yg xcident..harap2 sume nye ok tp kete yg langgar tiang lampu tu aku xtau g mane..dh anta hospital kot.yg aku plak terus bwk kete pelahan..hahaha..takut punye pasal beb...hehehe..

10 November, 2010

Akhirnye...

Ingat lagi x dgn posts sblm nie,klu x ingat sile la ke link ini .
ade 3 choice aku nk tp akhir nye setelah membuat keputusan yg agak mendadak jugak, aku tak pilih ape yg ade dlm list tu pun.aku pilih yg lain..nak tau ke ape dia..

02 November, 2010

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

Nak tgk cite nie.....

'Chocolate Caramelize'

Sedapnye....terliur tgk caremel nie..hahaha..mentang2 la gamba tu de lapisan coklat n jugak disebabkan membe nye post de resepi caremel nie...terus rase cam nk try buat lak..nak tau resepinye sile la ke blog dia nie... here  "Selamat mencube erk"

*utk iza..jgn mare erk aku curik ko nye gamba caremel yg nmpak sedap lg menggiurkan nie..huhuhu...

Kelakar sungguh direct translation org indon nie...

Tergelak kejap bile baca direct translation orang Indonesia nie. Hehehe...Mesti tak sempat nak check kamus nie. Takper-takper. Berusaha lagi lepas nie erk.. ~~ Caiyok,caiyok!!!

Template by:

Free Blog Templates